MESTA: 70 % Stadin kaduista MILLOIN: Talvisin
MUKANA: Rakennusvirasto & Staran kaupunkitekniikan ylläpito
case-icon

Talvihoito pitää baanat auki

case-auraus-imageHelsingin vilkkaan liikenteen sujuminen talviaikaan vaatii aurausta, lumensiirtoa, hiekoittamista ja suolausta. Staran kaupunkituntemus, hyvät tuotantovälineet ja välittävä henkilöstö ovat onnistumisen edellytyksiä. Talvihoito on ad hoc -tyyppistä työtä. Sitä tehdään vaikka vuorokauden ympäri kun tarve on: tuiskussa ja tuiverruksessa, vaihtelevissa ympäristöissä Punavuoresta Östersundomiin. Se vaatii tekijältään asennetta.

Stara kehittää jatkuvasti talvihoidon työtapoja ja -välineitä. Itäisen Helsingin katuhoitoon hankitut kaksi siipiaura-autoa tehostavat Itäväylän ja muiden vilkkaasti liikennöityjen pääväylien aurausta. Siipiaurojensa ansiosta tämä kaksikko hoitaa kerralla työt, joiden tekemiseen tarvittiin ennen viisi autoa. Se on merkittävä säästö, sillä nyt kolme kuskia autoineen voidaan irrottaa muiden katujen hoitoon.

Laadun parantaminen ja kustannustehokkuuden lisääminen olivat tavoitteina myös keskusta-alueen ahtaisiin väleihin mahtuvien pienten talvihoitokoneiden hankinnassa sekä pyöräteiden talvihoitokokeilussa, joka toteutettiin pilottina pyöräilijöiden kanssa. Kun talvihoito toimii hyvin, kulku Stadin baanoilla sujuu talvikeleilläkin turvallisesti ja vaivattomasti.

ASIAKKAAN ARVIO

Anna Tienvieri
Anna Tienvieri,
Ylläpitoinsinööri,
Rakennusvirasto

”Helsingin ahdas ja tiivis kaupunkirakenne tekee talvihoidosta haastavaa. Tilaa lumelle ei juuri ole. Toisaalta Helsinki on alueena suuri ja kantakaupungissa voi olla täysin erilainen keli kuin Pohjois-Helsingissä. Myös yleistynyt säätilojen vaihtelu ja sahaava pakkanen tuovat haastetta talvihoitoon, kun liukkauden torjunnan tarve on usein suurta ja äkillistä.

Hankalistakin talviolosuhteista selvitään hyvällä yhteistyöllä ja Staran ammattimaisilla työnjohtajilla, jotka tuntevat hoitamansa alueet hyvin. Rakennusvirasto tilaajana määrittelee työlle laatuvaatimukset, ja Stara tekee työn niiden mukaisesti.

Staralla on pitkä kokemus talvihoidosta, joten näkemystä ja kehitysehdotuksia löytyy. Monesti ne ovat johtaneet toimintatapojen muutoksiin. Uusia kehitystöitä on myös ollut luontevaa toteuttaa Staran kanssa. Tästä esimerkki on pyöräteiden talvihoitokokeilu.”

 

TÖITÄMME HELSINGISSÄ

KATUJEN KUNNOSSAPITO

  • Talvihoito
  • Puhtaanapito
  • Päällysteiden ja liikennemerkkien korjaus

KAUPUNKIVIHREÄN HOITO

  • Helsingin puistojen hoito ja puhtaanapito
  • Katupuiden hoito

MONESSA MUKANA

  • Suurten ja pienten tapahtumien liikennejärjestelyt
  • Vaalimainosten asennus ja huolto

OTA YHTEYTTÄ!

Ville Alatyppö,
Yksikönjohtaja,
Kaupunkitekniikan ylläpito
PUH. 09 310 39943